arxiki

accomodatio
paroxes
photogallery
iraklia
epikoinwnia
 
 

" Έρχονται οι ξένοι να θαυμάσουν την Ηρακλειά, τη σπηλιά του Κύκλωπα, το Σπήλαιο των Σταλαχτιτών, τις διακοσμήσεις με τα χρωματιστά βότσαλα, τους απίθανους ιριδισμούς της θάλασσας. Έρχονται να προσκυνήσουν τις οπτασίες της φύσης και των ανθρώπων. Καλώς να'ρθουν. Καλοδεχούμενοι. Θα τους τα δείξουμε όλα. Και το Κάστρο του Ηρακλή και τη Σπηλιά του Πολύφημου και το Σπήλαιο του Αι - Γιάννη. Ολα. Αν θέλουν τους καλούμε να χορέψουν μαζί μας τους πανάρχαιους κυκλαδίτικους χορούς και να πιούμε ήλιο αποσταγμένο σε κεχριμπαρένιο κρασί. Αντάμα μπορούμε να χαρούμε τη θαλασσινήν οπτασία. Προσοχή μονάχα καθώς θα'ρχονται να μην τρομάξουν την Ηχώ να μη μαγαρίσουν τον αγέρα, να μην ταράξουν τα νερά, να μη βρομίσουν τη γης. Γιατί τότε θα χαθεί η θαλασσινή οπτασία και γι'αυτούς και για μας. Την κρατήσαμε αμόλυντη. σαν τη κόρη των ματιών μας. Και θέλουμε να την κρατήσουμε."

Από το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου "Η συνείδηση της Πετραίας γης"

 

Γενικά

 

 


Iστορία Ηρακλειάς

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  Η Ηρακλειά έχει διατηρήσει το όνομά της από την αρχαιότητα. Το μαρτυρούν ο Στέφανος ο Βυζάντιος και ο Πλίνιος. Το ασφαλέστερο τεκμήριο όμως για την ύπαρξη μιας αρχαίας Ηρακλειάς είναι μια επιγραφή που δημοσιεύτηκε το 1902 από τον Delamarre με θέμα ένα διάταγμα του 3ου αιώνα π.χ. το διάταγμα αυτό αναφέρει πως η κοινότητα των Ηρακλειωτών απαγόρευσαν την εισαγωγή και την εκτροφή των αιγών στο νησί τους, χωρίς να πρόκειται για κάποια θρησκευτική απαγόρευση ή ιερό νόμο αλλά για μια αστική υπόθεση. Η Ηρακλειά φαίνεται ότι έχει κατοικηθει συνεχώς από την προιστορική εποχή ως τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Στις θέσεις Κάμπος Αγ. Αθανασίου προς ΒΔ και Άγιος Μάμας προς τα ΝΑ του νησιού υπάρχουν ίχνη μεγάλων προιστορικών συνοικισμών στην τελευταία θέση υπήρχε και εκτεταμένο πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο, το οποίο όμως δεν διέφυγε τη δράση των αρχαιοκαπήλων, οι οποίοι το εσύλησαν εξαντλητικά. Στις παραπάνω τοποθεσίες πάνω σε επίπεδες επιφάνειες βράχου έχουν χαραχτεί σπείρες με επίκρουση τεχνική, παρόμοιες με γνωστές από τη Νάξο. Στην ανατολική πλευρά του νησιού σώζονται τα ερείπια του γνωστού από την εποχή του Ross ελληνιστικού φρουρίου στη θέση Κάστρο. Η ζωή συνεχίστηκε καθ' όλο το μεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους μέχρι και τον περασμένο αιώνα σώζονται μάλιστα πολλά λείψανα των μεταγενέστερων κατασκευών σε έκταση 50 χ 150 μ.

Στην περιοχή αυτή υπάρχουν δύο βάσεις αγαλμάτων, ένα ελαιοτριβείο και περισυνελέγησαν όστρακα 5ου - 4ου π.χ. αιώνα όπως και μερικά προιστορικά όστρακα. Η Ηρακλειά φαίνεται πως ευημερούσε στη δεύτερη φάση του Κυκλαδικού πολιτισμού [2800 - 2200 π.χ.] το αποδεικνύουν διάφορα ειδώλια, κεφαλές, μαρμάρινες φιάλες, πήλινες σφαίρες, πυξίδες, εργαλεία [σμίλες, πελέκεις] και άλλα ευρήματα που, δυστυχώς, κοσμούν ξένες ιδιωτικές συλλογές είτε μουσεία όπως της Καρλσρούης, του Μονάχου, του Λονδίνου και του Μητροπολιτικού μουσείου της Νέας Υόρκης όπου εκτίθεται κεφαλή ύψους 0,31 μέτρων πράγμα που δηλώνει ότι ολόκληρο το σώμα του αγάλματος θα είχε ύψος 1,50 - 1,60 μ. Όλοι όμως αυτοί οι θησαυροί είναι προιόντα αρχαιοκαπηλίας με συνέπεια να καταστρέφονται για πάντα πληροφορίες που θα είχαμε αν τέτοια ευρήματα προέρχονταν από την επίσημη αρχαιολογική σκαπάνη.

Η ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1700 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΗ ΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ Η Ηρακλειά ιδιοκτησία της Ι. Μονής Χοζοβιωτίσσης. Η Ι. Μονή Χοζοβιωτίσσης έχει προ αμνημονεύτων χρόνων την κυριότητα και κατοχή της ερημονήσου [Ηρακλειά] όπως φαίνεται εις το κατά μήνα Νοέμβριον του έτους 1702 σιγιλλιώδες [πατριαρχικό] έγγραφο και από προγενέστερα Χρυσόβουλα [Αυτοκρατορικά έγγραφα]. Η Ηρακλειά εχρησίμευε ως νομή των αιγοπροβάτων και λοιπών ζώων της Μονής τα οποία έβοσκαν δύο - τρεις μοναχοί. Η Ι. Μονή θέλουσα να καταστήσει περισσότερο προσοδοφόρα την Ηρακλειά, κατά το έτος 1831 την 1η Φεβρουαρίου προσκάλεσε διάφορους γεωργούς κατοικούντες στην Αιγιάλη Αμοργού και συμφώνησε μαζί τους να μεταβούν στην Ηρακλειά και να καθαρίσουν μέρος των βοσκησίμων γαιών στις περιοχές Λιβάδι, Άγιος Γεώργιος, Παναγιά και Άγιος Αθανάσιος δια της πυρπολήσεως μικρών θάμνων και φρυγάνων. Συμφώνησαν να καλλιεργούν επί μία δεκαετία τη γη και μετά την αφαίρεση των εξόδων και των νομίμων φόρων να δίνουν στην Μονή το μισό της καθαράς προσόδου. κατά την συμφωνίαν οι γεωργοί δεν μπορούν να έχουν επί της νήσου πλέον των αρωτήρων βοών, μιας αγελάδας και ενός όνου. Η δεκαετής συμφωνία λήγει την 1η Φεβρουαρίου 1841.

Πριν από την συμφωνία του 1831 είχαν προηγηθεί το 1826 2-3 Αμοργίνοι από την Αιγιάλη και εκχέρσωναν παράνομα το νησί. Μεταξύ αυτών ήταν ο Νικόλαος Σίμος ο οποίος το έτος 1830 απέκτησε γιο, τον Γεώργιο, που γεννήθηκε στην Ηρακλειά, ένα χρόνο πριν φθάσουν στο νησί οι 17 Γιαλίτες. Ο Γεώργιος Νικολάου Σίμος ήταν ο Συντάξας επί Χαριλάου Τρικούπη το Ελληνικό Δασμολόγιο [Σίμειον]. Μάλιστα ο Γεώργιος Ν. Σίμος απεβίωσε στην Ηρακλειά το 1894. Μετά το έτος 1831 μερικά άτομα από χωριά της Αιγιάλης διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν είχαν άδεια από κάποια Αρμόδια Αρχή για να ανοίξουν χωράφια στην Μοναστηριακή Ηρακλειά. Κάποιος Δημήτριος Συνοδινός [τον οποίον παρακάτω θα τον δούμε και σε άλλες περιπτώσεις] με δικό του σκάφος μετέφερε στην Ηρακλειά και άλλους Γιαλίτες για τον ίδιο σκοπό. Όταν το Ηγουμενοσυμβούλιο αντελήφθη το γεγονός, έστειλε την 1η Οκτωβρίου 1834 προς την Δημογεροντία ένα έγγραφο δυσανάγνωστο το οποίο υπογράφει ο Ηγούμενος Καλλίνικος. Το έγγραφο αυτό λέει περίπου τα παρακάτω: Προς την Δημογεροντία της νήσου μας. Μερικά άτομα των χωρίων Αιγιάλης διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις ότι έχουν διαταγήν από το 'Β Εφορείον να ανοίξουν χωράφια εις την Μοναστηριακή νήσον Ηρακλειά και μετά τούτον ηπάτησαν και τον Σύμβουλον να τους δώσει άδειαν και πήγαν εκεί.

Παρακαλούμε την Δημογεροντίαν ταύτης, ως τοπική Αρχή της Πατρίδας μας, να διατάξει αμέσως τον Δημήτριον Συνοδινόν όστις επήγε εκεί με το πλοίον του να τους φέρει πίσω όλους όσοι μετακόμισαν μαζί με τους δικούς του, που είναι εκεί χωρίς την άδεια του Μοναστηρίου. Εν Αμοργώ την 1η Οκτωβρίου 1834 Ο Ηγούμενος Καλλίνικος Οι Σύμβουλοι 1. υπογραφή δυσανάγνωστος 2. Νεόφυτος Σιγάλας.

Agnadema Hotel, Iraklia Island, Tel: 22850 71484 Mob: 6978048789 email: info@iraklia-agnadema.com
©2012 Golden Scorpion Web Services Naxos Contact Webmaster Naxos Island
Golden Scorpion Web Services Naxos Island