arxiki

accomodatio
paroxes
photogallery
iraklia
epikoinwnia
 
 

" Έρχονται οι ξένοι να θαυμάσουν την Ηρακλειά, τη σπηλιά του Κύκλωπα, το Σπήλαιο των Σταλαχτιτών, τις διακοσμήσεις με τα χρωματιστά βότσαλα, τους απίθανους ιριδισμούς της θάλασσας. Έρχονται να προσκυνήσουν τις οπτασίες της φύσης και των ανθρώπων. Καλώς να'ρθουν. Καλοδεχούμενοι. Θα τους τα δείξουμε όλα. Και το Κάστρο του Ηρακλή και τη Σπηλιά του Πολύφημου και το Σπήλαιο του Αι - Γιάννη. Ολα. Αν θέλουν τους καλούμε να χορέψουν μαζί μας τους πανάρχαιους κυκλαδίτικους χορούς και να πιούμε ήλιο αποσταγμένο σε κεχριμπαρένιο κρασί. Αντάμα μπορούμε να χαρούμε τη θαλασσινήν οπτασία. Προσοχή μονάχα καθώς θα'ρχονται να μην τρομάξουν την Ηχώ να μη μαγαρίσουν τον αγέρα, να μην ταράξουν τα νερά, να μη βρομίσουν τη γης. Γιατί τότε θα χαθεί η θαλασσινή οπτασία και γι'αυτούς και για μας. Την κρατήσαμε αμόλυντη. σαν τη κόρη των ματιών μας. Και θέλουμε να την κρατήσουμε."

Από το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου "Η συνείδηση της Πετραίας γης"

 

Γενικά

 

 


Αξιοθέατα

Το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου

Σε απόσταση 1 1/2 ώρας πορείας από την Ηράκλεια [χώρα], στα δυτικά του νησιού, κοντά στον όρμο Βουρκαριά βρίσκεται το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου, που αποτελείται από σειρά θαλάμων με πολύχρωμο στολισμό από ογκώδεις σταλαγμίτες και κολώνες σε ωραιότατα συμπλέγματα με σταλακτίτες.Η έκταση που καλύπτουν οι θάλαμοι είναι 2000 τ.μ. περίπου και θεωρείται από τα πλέον εντυπωσιακά σπήλαια του Αιγαίου. Η Ηράκλεια [Ηρακλειά, Αρακλειά, Ρακλειά και κατά το μεσαίωνα Ηρακλείτσα] κατοικείτο από τους αρχαίους χρόνους, όπως αποδεικνύουν πολλά λείψανα αρχαίων οικισμών, αγαλμάτων, τάφων και άλλων ευρημάτων και τα ιερά της Τύχης και του Λοφίτου Διός. Υπήρξε κρησφύγετο, ιδίως κατά την τουρκοκρατία, διαφόρων πειρατών, λόγω των απόκρυφων όρμων της. ΄Εχει ωραία τοπία με χαρουπιές, φίδες, ελιές σκινιές και υψηλότερο λόφο τον Πάπα [419 μέτρα].

Ο όρμος του Μέριχα

Μίαι ιδανική τοποθεσία για όσους θέλουν να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά των πτηνών. Περιτριγυρισμένος από βράχους ύψους άνω των 100 μέτρων, ο όρμος σχηματίζει φυσικές φωλιές ανάμεσα στους γκρεμούς για τα αγριοπερίστερα και τους γύπες.

Το Κάστρο

Το Κάστρο βρίσκεται κοντά στη παραλία Λιβάδι, εκεί θα βρείτε στοιχεία από τον αρχαίο οικισμό που χρησιμοποιούσαν ως αμυντικό οχυρό της Ελληνιστικής περιόδου.

Ο Αγ. Αθανάσιος είναι ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς του νησιού. Η έντονη Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του και τα εγκαταλειμμένα σπίτια ταξιδεύουν τους επισκέπτες του στο παρελθόν.

Στον Όρμο Αλιμιά, σε βάθος περίπου 7 μέτρων, μπορείτε να διακρίνεται το βυθισμένο γερμανικό υδροπλάνο το οποίο είχε καταρριφθεί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί επισκέπτες πραγματοποιούν καταδύσεις προκειμένου να το φωτογραφήσουν από κοντά.

Από την κορυφή του λόφου Πάπας μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα προς τα νησιά που βρίσκονται γύρω από την Ηρακλειά. Τα νησιά Ίος, Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Δονούσα, Ικαρία, Μάκαρες, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Κέρος, Αντικέρι, Φιδού, Αγριλού, Αμοργός, Άνυδρος, Ανάφη, Σαντορίνη, Βενέτικο, Αβελονήσια είναι μερικά από αυτά. Μπορείτε επίσης διακρίνετε και να θαυμάσετε τις υπέροχες ακρογιαλιές του νησιού.

Agnadema Hotel, Iraklia Island, Tel: 22850 71484 Mob: 6978048789 email: info@iraklia-agnadema.com
©2012 Golden Scorpion Web Services Naxos Contact Webmaster Naxos Island
Golden Scorpion Web Services Naxos Island